Fra: Ole T. — 2012-12-13 00:18 — [0 kommentarer]
Det var fullt hus i Teatro Claudio da krimfestivalen i Tolfa åpnet søndag ettermiddag.
Med store bidrag fra Regione di Lazio, Centro Studi Italo-Norvegese a Tolfa, Comune di Tolfa, Reale Ambasciata di Norvegia, NORLA og arrangøren Associazione Culturale Chirone fikk festivalen en meget god mottakelse både blant publikum og presse.
Initiativtaker Glauco Felicis, som desverre døde sist i september, ble æret og minnet. Hele forestillingen ble en sterk opplevelse der vi fikk demonstrert og fortalt hvorfor og hvordan disse store internasjonale forfattere skriver krim, og hvorfor dette er mer popuært enn noensinne - også i Italia.
Forfatterne Thomas Enger, Kjell Ola Dahl og Valerio Nardoni bød på seg selv sammen med Paolo Collo fra forlaget Einaudi og kommentator Pål Steigan. Samtalen ble ledet av kriminologen Gino Saladini.
Meningen er at dette skal bli et gjentagende event med mange innfallsvinkler til krimlitteraturen.
10. november er det antagelig duket for ny litteraturkveld i kulturhuset.
Velkommen til Tolfas første krim-festival Kl 17.00 i Teatro Claudio. Til ære for Glauco Felici.
Presentazione Ufficiale med Thomas Enger, Kjell Ola Dahl, Valerio Nardoni, Paolo Maccari, Pål Steigan, Gino Saladini.
Arrangør: Associazione Chirone - støttet av Comune di Tolfa, Centro Studi Italo-Norvegese a Tolfa, NORLA, Ambasciata di Norvegia, Regione Lazio etc.
Festivalen vil presentere nye italienske utgaver av forfatternes bøker og fra scenen diskuterer deltakerne krimlitteratur i Norge og Italia!
Se www.tolfagiallienoir.it
I november 2012 kommer Kari Austbø med romanen Tanaquil – månens datter. Boka utgis på det lille forlaget Amfora.
Tanaquil var den første etruskiske dronningen av Roma. Hun kom fra Tarquinia og levde på 600-tallet før vår tidsregning.
De etruskiske kvinnene hadde en sterk stilling i samfunnet. De hadde sine egne navn og arverett, og de kunne nå høye posisjoner i samfunnet. Tanaquil var augur, altså en prestinne som hadde evnen til å lese varsler. Det ga makt i et samfunn der ingen viktige handlinger kunne utføres før gudene var spurt til råds.
Tanaquil er den eneste kvinnen som historikerne i oldtida nevner fra denne epoken. Hun kalles kongemakernsken, fordi hun to ganger fikk innflytelse på hvem som ble konge i Roma.
Kari Austbø har studert etruskernes hisorie i mer enn femten år. Hun har studert hvordan de levde, hva de levde av, skikkene deres, kulturen og det vi vet om tankeverdenen deres. Romanen bygger derfor på solid faglig kunnskap. Men samtidig er den fri diktning. Kari har diktet Tanaquil ut fra de svært få informasjonene som finnes om henne, og hun har lykkes med å skape en kvinne som er sterk og full av liv, men som også nages av tvil og som må manøvrere i et samfunn med brutal maktkamp.
Hun var gift med Lauchme fra Tarquinia, som seinere ble kjent som kong Tarquinius priscus av Roma. Han var byggherre for noen av de store prosjektene som gjorde Roma til en metropol.
Ingen forfatter, verken i Italia eller noe annet land, har skrevet skjønnlitterært om Tanaquil – før nå.
Boka blir på ca. 280 sider.
Utsalgspris kr 250.
Ved forhåndsbestilling er prisen kr 220 + porto.
Boka utgis medio november.
Send bestilling til steigan@artemisia.no
De norske innslagene på TolfArte gjorde det veldig bra.
På billedcollagen ser der glimt fra festen i Tolfas gater 4-5 august. Konserten med GodeOrdDørSist var siste post på programmet lørdag kveld. Jaap den Hertog spilte sitt teater både lørdag og søndag til han ikke orket mer.
Ole Tolstads gateutstilling Come Vedo med foto-portretter av tolfetanere ble behørig diskutert. Utstillingen henger nå i Sang-salen på studiesenteret.
Nå kan du laste ned Tolfaposten nr. 2 - 2012.
Det er opprettet ei gruppe på Facebook for Centro studi italo-norvegese di Tolfa for dem som bruker sosiale medier. En del medlemmer er allerede med og en del venner fra Tolfa har meldt seg på. Denne gruppa er derfor i ferd med å bli et felles møtested for nordmenn og tolfetanere. Her kan man legge ut nyheter, bilder og videoer, og her kan man komme i kontakt med folk. Bruk den gjerne.
Det sies at det i Monti della Tolfa finnes noe sånt som 36 forskjellige orkidéarter. Jeg har ikke sett mer en halvparten av dem. Men de er nydelige der de står enkeltvis eller i grupper. Her er en av de aller vanligste. Akkurat som med søstermarihand i Norge finnes det en rødlilla variant og en hvit. Dette bildet er tatt oppe i den lille skauen som kalles La Boschetta, og som ligger på høyden bak fotballplassen. For et år siden ble det felt mange eiketrær der oppe, så nå er skogbunnen mye lysere og gir rom for flere bomsterarter. Nå går det i cyclamini (alpefiol), anemoner og orkideer.
I lokalavisa La Voce for 6. april 2012 er det et stort oppslag om årsmøtet vårt og om at Ole Tolstad er valgt til styreleder. Ordfører Luigi Landi og kultursjef Cristiano Dionisi gratulerer og ser fram til et økt kultursamarbeid mellom Tolfa og Centrostudi. I artikkelen blir det også framhevet at årsmøtet ga sin fulle tilslutning til protokollen om kultursamarbeid.
Det er et rikt fugleliv i Tolfa. Og spesielt er det mange forskjellige rovfugler her. I det siste har vi sett mange vepsevåker og glenter. Her er et bilde av en glente som vi så på stien fra Femmina morta (nær Giovannis casetta, for dem som vet hvor den er) i retning Ferrone. Det er et svært vakkert landskap som anbefales for turgåing. Og det er et landskap som de store rovfuglene tydeligvis liker.
Karnevalet i Tolfa ble utsatt ei uke på grunn av surt vær, men søndag 26. februar gikk det av stabelen i god stil. Det er spennende å se hvor mye arbeid som legges i å sy kostymer eller å bygge de store "flåtene" som bare så vidt klarer å tre seg gjennom via Roma. I år var det en egen maya/aztekisk-seksjon som spilte fritt og hemningsløst på myten om mayakalenderen som tar slutt i 2012. Ellers var både Kina og USA temaer. Og som alltid er det ungene som tar prisen for engasjement, humør og hvordan de bærer kostymene.